Het Jaarcongres Schulden en Armoede

Als je weet dat je je vaste lasten kunt betalen, een buffer kunt opbouwen en financiële ruimte hebt om mee te doen in de samenleving, dan ervaar je een stabiele basis in je bestaan. Een basis waarop je je verder kunt ontwikkelen. Voor een steeds grotere groep is dit niet meer weggelegd, zelfs niet wanneer zij aan het werk zijn.

Wat als je een flexibel inkomen hebt en je van tevoren niet weet hoeveel uren je in de maand werkt? En je je toeslagen hier elke maand op moet aanpassen? Wat als het niet lukt om naar een goedkopere woning te verhuizen omdat die niet beschikbaar is? Of je vaste lasten elk jaar stijgen? Dan wordt bestaanszekerheid een wankel evenwicht. Tijdens het Jaarcongres Schulden en Armoede op vrijdag 20 september in Amersfoort focussen we op dat evenwicht. Het congres draagt dan ook de titel Bestaanszekerheid: van wankel evenwicht naar stabiele basis . Hoe zorgen we voor een stabiele basis voor iedereen? Welk effect heeft een wankel evenwicht in bestaanszekerheid op andere leefdomeinen, zoals opvoeding, gezondheid en welzijn?



Sprekers en workshops

  • Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vertelt over de aanpak van het Rijk. Hoe kunnen we samen het tij keren, zodat iedereen bestaanszekerheid kent?
  • Koen Caminada, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, spreekt over de effectiviteit van het terugdringen van armoede in andere landen. Wat kunnen wij daar in Nederland van leren?
  • Hoe ziet de toekomst eruit als het gaat om rondkomen en bestaanszekerheid? Trendwatcher Jim Stolze laat ons zien wat we kunnen verwachten voor de komende decennia.
  • Wat kun je doen voor medewerkers met schulden? Ondernemer Marijke Honing, mede eigenaar van de vijf McDonald’s restaurants in Utrecht wordt hierover geïnterviewd.
  • Erik Dannenberg , voorzitter van Divosa, opent het congres en deelt zijn visie op het garanderen van bestaanszekerheid voor iedereen.

Het workshopprogramma is inmiddels ook bekend, je kunt kiezen uit veel interactieve workshops, onder andere:

  • Mensen met een kleine beurs wonen vaak in slecht geïsoleerde woningen en door de stijgende energierekeningen kunnen zij steeds lastiger rondkomen. Energiecoaches komen bij inwoners thuis, analyseren hun energieverbruik en helpt hen de energiekosten terug te dringen. Gemeente Leeuwarden vertelt over ervaringen tot nu toe en wat de gemeente nog meer doet om inwoners duurzaam te laten rondkomen. 
  • Hoe kunnen we armoedeproblematiek bij ouders en kinderen eerder voorspellen d.m.v. data? Patricia Prüfer en Lian Smits van centERdata vertellen je alles over het Smart Start programma. 
  • Weten we welke huishoudens gemakkelijk kunnen rondkomen en welke huishoudens maandelijks in de rode cijfers komen? En is werk altijd een oplossing of ligt de armoedeval op de loer? Hoe groot is de invloed van gemeenten hierin en aan welke knoppen kunnen zij draaien? Corinne van Galen van het Nibud licht het toe.
  • Hoe zet je ervaringsdeskundigen en/of jongeren in binnen het gemeentelijk armoedebeleid? Leer er alles over tijdens de workshop van Petra Kletter & Marissa Zweedijk van Alliantie Kinderarmoede .
  • Ontsnap jij uit de schulden? Ervaar het zelf tijdens de Armoede Escape Room .

Kijk op de workshoppagina voor het gehele workshopaanbod.

De kosten voor deelname aan het jaarcongres Schulden & Armoede bedragen € 375,-* per persoon. Voor leden van Divosa, Nibud en NVVK geldt een korting van € 25,-*. 

* excl. BTW